Miért adta el George Lucas a Lucasfilmet és így a Star Warst is?

Egy nemrég megjelent könyvben újabb magyarázattal állt elő a messzi-messzi galaxis kitalálója. Amellett, hogy ismertetjük a korábbi magyarázatait is, azt is bemutatjuk, hogyan élte meg George Lucas a cége és a Star Wars franchise eladását.


Megjelent: 2020. december 6., Ziro.hu


A cikk YouTube-videóként is elkészült, íme:


Ha az olvasó egyszerű választ vár a címben feltett kérdésre, még senki sem világosította fel azzal kapcsolatban, hogy George Lucas az évek során kifejtett gondolatai akár homlokegyenest is ellentmondhatnak egymásnak. Miután Paul Duncan The Star Wars Archives: Episodes I–III 1999–2005 című könyvében George Lucas egy újabb magyarázattal állt elő az eladás okáról, igyekeztünk összeszedni mindent, amit az üzlettel kapcsolatban tudni lehet.

Így összesen ötféle magyarázatunk lehet arról, Lucas miért adta el 2012-ben valamivel több mint négymilliárd dollárért a cégbirodalmát a Disney-nek.

Meg akarta védeni a céget

Az eladást követően a StarWars.com-on jelent meg egy beszélgetés Kathleen Kennedy akkori társelnök és George Lucas között. Utóbbi az alábbiakkal magyarázta 2012 októberében az üzletet

„Azt éreztem, hogy a vállalatot mindenképpen egy nagyobb entitás részévé szeretném tenni, amely meg tudná védeni. A Disney egy hatalmas cégcsoport. Minden lehetőség és eszköz a rendelkezésükre áll, így nagy a potenciál a cég nekik való eladásában. (…) Nagyon-nagyon sok lehetőségük van, több mint bármelyik másik stúdiónak”.

Nem véletlen az sem, hogy távozása előtt Kathleen Kennedyt nevezte ki utódjául, akivel évtizedek óta együtt dolgozott. Az interjúban „tökéletesen passzolónak” nevezte Kennedyt a feladatra. Az ügylet során Lucas biztosította azt is, hogy a kinevezett utódja maradjon a cég vezetője, így a vállalat továbbviheti a lucasi víziót – az már a rajongók egyéni véleményén múlik, hogy ez végül sikerült-e.

A rajongók miatt 1.

George Lucast megviselte, hogy az előzményfilmeket (főleg az első kettőt), valamint a klasszikus trilógia újabb, átdolgozott kiadásait nem fogadta kitörő lelkesedés a rajongótáborban. 2012 januárjában, tehát háromnegyed évvel a Disney-nek való eladást megelőzően interjút adott a The New York Timesnak, amelyben így fogalmazott a Star Wars filmekkel kapcsolatban:

„Miért csinálnék többet, amikor mindenki folyton ordibál velem, hogy milyen szörnyű ember vagyok?”

Lucast zavarta, hogy az interneten arról beszéltek az emberek, hogy a módosításaival teljesen megváltoztatta a filmjeit. „Az én filmjeim, az én nevem szerepel rajtuk, tehát én készítettem őket, ezért olyannak kell lenniük, amilyeneknek én szeretném látni őket” – tette hozzá a csalódott Tervező.

Tehát az már 2012-ben, az eladás előtt egyértelmű volt, hogy a negatív rajongói visszajelzések miatt nem készít több Star Wars-filmet, de azt is tudjuk, hogy – sokszor egymásnak ellentmondó – sztoriötletei voltak a folytatást illetően.

A rajongók miatt 2.

A már említett 2012. októberi interjúban Lucas nemcsak a korábban említetteket mondta, hanem arról is beszélt, hogy a 7–8–9. részekkel és más filmekkel kapcsolatos történetvázlatait, egy metaforikus kincsesládát adott át Kathleen Kennedynek. „Teljesen megbízok benne, hogy elfogadja ezeket és igazi filmeket készít belőlük” – mondta Lucas, amire Kennedy úgy reagált, hogy neki pedig nagy szüksége lesz George segítségére, aki afféle Yodája lesz.

„Azért is csinálom, hogy a filmeknek hosszabb élete legyen, hogy több ember és rajongó élvezhesse azokat a jövőben. Hatalmas univerzumot hoztam létre, amelyben még mindig sok olyat történet van, amit nem meséltünk el”

– tette hozzá George Lucas, aki abbeli reményét is kifejezte, hogy ahogy korábban, úgy a jövőben is inspiráló szórakoztatóipari termék lesz a Star Wars.

Vissza akart vonulni

Talán a korábban említett The New York Times-interjúban beszélt erről először. „Visszavonulok. Eltávolodom az iparágtól, a cégtől” – fogalmazott 2012 elején. A már többször emlegetett 2012. októberi StarWars.com-os interjúban is felhozta ezt a faktort. Mint mondta, évek óta foglalkoztatta a filmipartól való visszavonulás gondolata.

Paul Duncan a közelmúltban megjelent The Star Wars Archives: Episodes I–III 1999–2005 című könyvében is rákérdezett George Lucasnál, hogy miért adta el a Lucasfilmet.

Lucas elárulta, akkoriban már az új trilógián dolgozott, színészekkel egyeztetett, kezdte felvenni a tempót. (Ez egyébként ellentmond a 2012 januári interjújának, ahol arról beszélt, nem készít több Star Wars-filmet…) Ám mint mondta, barátnőjével, Mellody Hobsonnal – akit 2013 nyarán el is vett – egy béranya révén új gyermeket szeretett volna vállalni, egy kislányt. Állítása szerint egy trilógia megalkotása tíz évet ölel fel, az előzménytrilógiát 1995 és 2005 között készítette el.

„Még most is a kilencedik részen dolgoznék! 2012-ben 69 éves voltam. Úgyhogy az volt a kérdés, hogy a hátralévő életemet ezzel akarom-e tölteni. Át akarok esni még egyszer ezen az egészen? Végül úgy döntöttem, inkább felnevelem a lányomat és élvezem az életet még egy kicsit”

– fogalmazott Paul Duncannek nyilatkozva. Arró is beszélt, hogy eljárhatott volna úgy, hogy nem adja el a Lucasfilmet és másra bízhatta volna a produkciókat, de az nem lett volna visszavonulás. Mint mondta, A Birodalom visszavág és A Jedi visszatér esetében megpróbálta, de így is ott volt minden nap. Hiába bízta a barátaira és jó szakemberekre a munkát, ha nem folyik bele, nem lettek volna olyanok a filmek, amilyennek ő szerette volna azokat. Fel akarta nevelni a 2013 augusztusában megszületett lányát, Everest Hobson Lucast (aki első biológiai gyermeke lett) és meg akarta valósítani régi álmát, a múzeumát. Amolyan „most vagy soha” helyzetbe került, s végül emiatt adta el a céget.

A pénz miatt

Ezzel kapcsolatban ugyan Lucas nem nyilatkozott – legalábbis mi nem találtunk ilyet –, természetesen sokat nyomhatott a latban, hogy a Disney hatalmas, négymilliárd dollárt (mai árfolyamon több mint 4,5 milliárd dollárt) meghaladó összeget ajánlott.

FRISSÍTÉS (2021. március 13.)

A közelmúltban kiderült, hogy George Lucas a vételár 55%-át kapta meg pénzben, 45%-át viszont Disney-részvényben. Lucas anélkül duplázta meg nyolc év alatt a Lucasfilmért kapott összeget, hogy bármit is tennie kellett volna ezért. További részletek az alábbi cikkben:

A vételár csak a Star Wars-filmek jegybevételeit tekintve hat év alatt térült meg a Disney-nek. Lucas pedig a befolyt összegből nyugodtan folytathatta jótékonysági tevékenységeit, valamint régóta dédelgetett álmának, egy múzeumnak a megvalósítását.

Elégedett volt-e Lucas az eladás után?

Az eladás után néhány évvel már úgy tűnt, bánja az egészet. 2015 decemberében, a Disney-felvásárlás utáni első Star Wars-film, Az ébredő Erő premierje után George Lucas egy interjúban kritizálta volt cégét amiatt, hogy túlságosan a rajongói elvárások alapján készítették el a filmet. Ugyanakkor elárulta, nem csodálkozik, hogy néhány 2012-es forgatókönyv-megbeszélés után kihagyták a film készítéséből, hiszen végig balhézott volna. Megértette, hogy a felek külön utakon folytatják.

„Azt kell mondanod, hoy tovább kell lépned, de közben minden porcikádban érzed, hogy nem tudsz. Ezek a gyermekeid” – mondta Lucas, mire az interjút készítő Charlie Rose azt mondta, hogy a rendező eladta a gyermekeit. Lucas így válaszolt:

„Eladtam őket fehér rabszolgatartóknak”.

Lucas itt megtorpant és elnevette magát, nyilván rájött, hogy emiatt bajba kerülhet. Később bocsánatot is kért a Lucasfilmtől a fenti kijelentései miatt. Mindenesetre jól jelzi, hogy a messzi-messzi galaxis alkotója nem volt teljesen elégedett a hetedik epizód által megkezdett irányvonallal.

Bob Iger Disney elnök-vezérigazgató és George Lucas aláírják a Lucasfilm eladásáról szóló szerződést 2012. október 30-án (Rick Rowell / Disney / StarWars.com)

2017-ben Az utolsó Jediket „szépen elkészítettnek” nevezte, ami bár nem tűnik túl hízelgőnek, azt is tudjuk, hogy Lucas dicséretekkel teli beszélgetést folytatott a film rendezőjével, Rian Johnsonnal. (Csak tippelni tudok, valószínűleg az tetszett neki Johnson filmjében, hogy az néhol mert újítani, nem csak a rajongók kiszolgálását tartotta feladatának.)

2019 szeptemberében jelent meg Bob Iger Disney elnök-vezérigazgató memoárja, amelyben George Lucas reakcióiról is írt. Iger szerint akkor kezdett romlani Lucas véleménye a Lucasfilmről és a Disney-ről, amikor világossá vált, hogy elmozdulnak az általa felvázolt történetvázlatoktól. Iger szerint

George Lucas úgy érezte, elárulták

– nem csoda, hogy a fenti rabszolgatartós mondatokat kiejtette végül a száján.

A tavaly decemberi Skywalker korával kapcsolatos véleménye nem ismert, ugyanakkor azt tudjuk, hogy George Lucas fokozatosan visszatért a messzi-messzi galaxishoz, már nincs meg benne az a fajta távolságtartás, amit a zárótrilógia sztorivázlatától való eltérés okozott. Olykor jelen volt a Solo: Egy Star Wars-történet forgatásán, de besegített a Skywalker kora megalkotásában is.

Grogu és George Lucas A mandalore-i második évadának forgatásán (NYPost.com)

Részt vett A mandalore-i mindkét évadának néhány forgatási napján, a második évadnál kezébe fogta Grogut, amikor Rosario Dawson már Ahsoka-jelmezben parádézott. Emellett ő nevezte el a mandalore-i Axe Woves karakterét is. Tudjuk továbbá azt is, hogy Lucasnak tetszett A klónok háborúja záróévadja is. A „megbékélésben” feltehetően nagy szerepe lehet a személyes kapcsolatoknak: a Solo-rendező Ron Howard régi barátja és kollégája, A klónok háborúján és A mandalore-in tevékenykedő Dave Filoni pedig egyenesen Lucas padawanja. A mandalore-i első évada kapcsán Filoni egyébként elárulta, Lucas nagyon dicsérően nyilatkozott róla. „Mint mondta, végre nézőként, rajongóként élvezhette a produkciót” – mesélte 2020 nyarán Filoni.

A Duncan-könyvben is beszélt arról, hogyan hatott rá az eladás. Így fogalmazott:

„Az egész életemet, negyven évet töltöttem a Star Wars megalkotásával, s ennek feladása nagyon-nagyon fájdalmas volt. De ez volt a helyes döntés. Azt gondoltam, kicsit nagyobb beleszólásom lesz a következő három filmbe, hiszen elkezdtem készíteni azokat, de úgy döntöttek, más irányba haladnak tovább. A dolgok nem mindig sülnek el úgy, ahogy te szeretnéd. Ilyen az élet”.

Összegzés

Összességében úgy tűnik, hogy a fenti faktorok mind hozzájárultak ahhoz, hogy George Lucas eladta a Lucasfilmet. Bántotta, ahogy a rajongók a korábbi döntéseihez viszonyultak, de igyekezett olyan kezekbe helyezni a franchise-t, amelyekben biztonságban tudhatta azt. Emellett nem akart további tíz évet rászánni az életéből egy trilógiára, aminek ki tudja, milyen fogadtatása lett volna. Vissza akart vonulni, hogy a lányára és a múzeumára koncentrálhasson, s ezekhez pedig jól jön az eladásból befolyt összeg is. Közben pedig mindvégig bántotta az egóját, hogy végül nem mindenben követték a folytatással kapcsolatos terveit. De ahogy mondta, az életben nem mindig úgy sülnek el a dolgok, ahogy az ember szeretné, s végül megbékélt a helyzettel.

Cikkünket a Brian Jay Jones George Lucas – Galaxisokon innen és túl című könyvének gondolataival zárjuk:

„Jó szülőhöz illően Lucas végignézte, ahogy a Csillagok háborúja kirepül a fészekből (…). A Csillagok háborúja-univerzum, amely Lucas verejtékes és csalódásokkal teli erőfeszítéseiből született meg egy közönséges jegyzettömb ceruzával teleírt lapjain, immár vélhetőleg örök időkre fennmarad új írók és filmrendezők nemzedékéről nemzedékére vándorolva, akik szeretettel kézbe veszik, és saját elképzeléseikhez alakítják. A Csillagok háborúja időtlenné lett, akár a képzelet, mitológiája végérvényesen beleivódott a kultúránkba. (…) az utókor egy rendíthetetlenül független alkotóművészként emlékszik majd rá [George Lucasra – a szerk.], aki elkészített párat a filmtörténet legemlékezetesebb és legjövedelmezőbb művei közül, számos legendás alakkal megajándékozva a populáris kultúrát.”

Köszönjük, Mester!


Nyitókép: George Lucas a floridai Walt Disney Resortsban fénykardpárbajt vív Mickey egérrel 2020. augusztus 14-én (NPR)

Design a site like this with WordPress.com
Get started