„Sohase becsüljük le a sötét oldal erejét” – így használja a magyar politika a Star Warst

Miért és hogyan használják a magyar és nemzetközi politika szereplői a Csillagok háborúját? A miniszterelnök friss TikTok-videója kapcsán ezen kérdésekre kerestük a választ.


Megjelent: 2023. november 8., Rebo.hu


2023. november 6-án jelent meg Orbán Viktor TikTok-csatornáján egy videó, amelyben a miniszterelnök október 23-i beszédének bizonyos részleteit hallhatjuk, miközben a Star Wars zenéje szól. Ezalatt egy olyan képet látunk, amelyen a Csillagok háborúja-filmek karaktereinek testére a magyar és nemzetközi politika szereplőinek arcát szerkesztették.

Orbán Viktor lett Luke Skywalker, Varga Judit megbukott igazságügyi miniszter lett Leia Organa, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Han Solóként szerepel, míg Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója – valamilyen okból kifolyólag – egy ewokként látható a képen. Darth Vader testére Soros György arcképét szerkesztették, míg fia, Alexander Kylo Renként látható, Ursula von der Leyen bizottsági elnökből pedig az Uralkodó lett.

Abba nem érdemes belegondolni, hogy a TikTok-videó logikája szerint Soros György fia valójában Szijjártó Péter és Varga Judit szerelemgyermeke, ám azt érdemes lehet összeszedni, miként használták a magyar politika szereplői a Csillagok háborúját a saját kommunikációs céljaikra.

Kétezres évek: klónok támadása Budapesten?

A Csillagok háborúja hazai bemutatójának negyvenedik évfordulója kapcsán, 2019-ben a Rebo.hu elődjén, a Ziro.hu-n jelent meg azon cikkünk, amelyben a K-Monitor által kifejlesztett és működtetett Az Országgyűlés felszólalásai 1990 óta nevű oldal) segítségével megnéztük, mikor és hogyan került szóba a Csillagok háborúja és a filmekhez kapcsolódó fogalmak a Tisztelt Házban.

E cikkben szerepelt egyebek között az, hogy Ivanics Ferenc fideszes képviselő kissé nem odaillő módon vette bele a beszédébe A Sithek bosszúja 2005-ös bemutatója után kevesebb mint egy hónappal Anakin Skywalkert: „A választási győzelmet az adónem megvalósítása követte, a törvénybe cikkelyezése óta pedig a kormány számtalan alkalommal hivatkozott a konstrukció elképesztő sikerére, arra, hogy a költségvetés sok-sok tízmilliárd forintos pluszbevételhez jutott, a feketegazdaság szürkült, a szürke kifehéredett, és végül Anakin Skywalker is ennek következtében tért vissza a jó oldalra”. Hogy pontosan mire gondolhatott, rejtély.

2006. október 31-én a fideszes Pelczné Gáll ldilkó tartott napirend előtti felszólalást A hatalom visszavág: a klónok támadása címmel. Ebben az alábbiakat mondta: „A gyerekek jó megfigyelők. A rohamrendőrök tényleg olyanok voltak, mint »A klónok támadása« harcosai: durvák, erőszakosak és brutálisak. (Dr. Géczi József Alajos folyamatosan közbeszól.) S a klónok parancsra cselekszenek.” Kondorosi Ferenc igazságügyi és rendészeti minisztériumi államtitkár válaszában pedig ezeket mondta: „Azt gondolom, hogy frakcióvezető-helyettes asszony felszólalását valami rossz képregény vagy egy régi science fiction-irodalom próbálta ambicionálni. (…) nem klónok támadása zajlott Budapesten”.

2007 novemberében Varga László szocialista képviselő így fogalmazott a parlamentben: „Egy nagyon picit úgy érzem magam, mint egy Star Wars-filmben, ahol birodalmi katonaként én a birodalmi lépegető magasságából tekinthetek csak le az ország problémáira”. Rétvári Bence KDNP-s képviselő pedig napirend előtti felszólalást tartott 2008-ban A Zuschlag-klónok támadása, III. címmel.

Ám az évtized legelső Star Wars-utalását Orbán Viktortól találtam. 2002 februárjában, az akkori választások előtt a Fidesz kongresszusán így fogalmazott: „Összefogtunk, és a polgárok oldalán állunk, ezért az erő velünk van. Az erő akkor is velünk van, ha ezt csak halkan mondjuk”. Végül az Erő nem volt velük, hiszen a kormányzó párt elbukta a 2002-es országgyűlési választást.

Kétezertízes évek: a Fidesz a világos oldalon

Természetesen a Csillagok háborúja gyakran visszaköszönt a 2010-es évek felszólalásaiban is. Schiffer András (LMP) volt, aki 2011 szeptemberében felfedte, miként használja a sötét és világos oldal dichotómiáját minden oldal a saját politikai céljaira:

„Először is, különösebb meglepetésként nem ért, hogy Lázár János továbbra is ezt a bolsevik típusú érvelést alkalmazza (Lázár János: Tapasztalatból mondod, ugye?), hogy mindenki, aki ővele ért egyet, az a világos oldalon áll, mindenki, aki a másik oldalon van, az a sötét oldal.”

Ugyanezt a logikát láthattuk 2016-ban a fideszes Dunai Mónika felszólalásában („ki az, aki a sötét oldal idegen érdekeinek szolgálatában feláldozza nemzetünk jövőjét”), valamint 2017-ben a szocialista Molnár Zsolt beszédében („október 23-án megtudtuk, hogy a sötét oldal is felütötte a fejét és köztünk van, akit majd le kell győzni”). Utóbbi felszólalás oka az volt, hogy 2017-ben Orbán Viktor miniszterelnök az október 23-i beszédében így fogalmazott:

„Sohase becsüljük le a sötét oldal erejét.”

Az, hogy a kormányzó párt a világos oldal, míg aktuális ellenfelei a sötét, megjelent a Fideszhez meglehetősen közel álló Alapjogokért Központ 2019. decemberi (tehát a Skywalker kora premierjéhez időzített) videójában is. Elemzőjük, Párkányi Eszter Leia hercegnőnek öltözött, s arról beszélt, hogy – szerinte – a Star Wars zárótrilógiájának sztorija megegyezik a magyar politikában zajló eseményekkel. A videóban egyebek között arra utalnak, hogy a korábban legyőzött, elnyomó rezsim alakot váltott, s intergalaktikus birodalmat akar, akárcsak a magyar baloldal. Párhuzamot vontak Darth Vader és Gyurcsány Ferenc, valamint Kylo Ren és Dobrev Klára, továbbá Karácsony Gergely között, önmagukat pedig lázadókként mutatták be. Utóbbi egyébként szintén visszatérő toposz a kormánypárti médiában, főleg ezen videó megjelenése óta.

A Csillagok háborúja hazai bemutatójának negyvenedik évfordulója kapcsán a parlamenti és EP-képviselettel rendelkező magyar pártokat is megkerestük. A Ziro.hu-n 2019-ben megjelent anyag tanulsága szintén az volt, hogy a válaszoló politikai erők mind a Lázadók Szövetségével kívánta párhuzamba állítani saját magát, míg ellenfeleit a sötét oldal erőihez sorolta.

Ám a 2010-es években a Star Wars nem csupán a már említett dichotómia végett bukkant fel a hazai közbeszédben. Vágó Gábor LMP-s képviselő 2010 novemberében ezt mondta az Országgyűlésben: „Sokan felvetették, hogy milyen történelmi párhuzamokat lehet ezen, valljuk be, történelmi léptékű törvénnyel kapcsolatban felhozni. Az Indexen olvastam, hogy mintha Palpatine szenátor a jeditanácsot feloszlatná.” 2016-ban Navracsics Tibor (Fidesz-KDNP) akkori uniós biztos a Mandinernek adott interjújában így fogalmazott:

„Tisztázzuk akkor mi a Bizottság szerepe. Sokan úgy gondolják, hogy Darth Vaderként áll Európa fölött és fénykarddal sújt jobbra-balra. Nos, nem.”

2018 májusában Kovács Zoltán akkori kormányszóvivő kívánt boldog május negyedikét a Star Wars-rajongóknak a Twitteren, ugyanazon év júliusában pedig Vadai Ágnes (DK) ironizált a kormánypárt Soros-ellenességén a parlamentben ekképpen: „Soros már ott tart, hogy jedi-elmetrükköt alkalmaz mindenkivel szemben annak érdekében, hogy tervét végrehajtsa”.

Mióta filmek nem készülnek, talán egy fokkal ritkábban használja a magyar politika a Star Warst, de az ellenzéki összegfogás 2022-es vereségét követően Márki-Zay Péter például azt mondta a Telexnek, hogy

„ekkora bukásnál azt kell kimondani, hogy a Fidesznek felépült a Halálcsillaga. (…) Orbán Viktor felépítette azt az ördögi birodalmat, ahol a maga alkotta szabályok szerint leválthatatlan.”

Miért használja a politika a Csillagok háborúját?

Alapvetően kétféle magyarázatot adhatunk az előbbi kérdésre: hogy segítse a politikai folyamatok könnyebb megértését, vagy hogy közelebb kerüljön bizonyos szavazórétegekhez.

A Csillagok háborúja esetében popkulturális alkotásról beszélünk, egy politikus ilyen művekre azért hivatkozik, mert mindenki tudja, hogy Darth Vader kicsoda, könnyebb vele példálózni, mint egy bonyolult európai politikai kérdéssel. […] A politikusok szeretik ezeket az utalásokat, mert emberközelibbnek is tűnnek általuk, olyannak, aki hozzánk hasonlóan nézi ezeket az alkotásokat. Másrészt a Csillagok háborújából szerintem nagyon sokat lehet tanulni, például az új trilógiában (I-II-III. részek) a diktatúrák kialakulásának bemutatása politikatudományi tankönyvbe illő. Lényegesen könnyebb így elmesélni, hogyan jön létre egy diktatúra, mint ha csak olvasnánk a hitleri vagy sztálini rendszerekről. Tehát a politikus a néphez közelít ezáltal, a választó pedig megérti azt, amit könyvekből nem biztos, hogy megértene”

– fogalmazott 2015-ben Tóth Csaba politológus a Magyar Nemzetnek nyilatkozva.

A nemzetközi politikában is rendre utalnak a Csillagok háborújára

A Csillagok háborúját legtöbbször az angolszász politikában szokták politikai utalásokhoz használni, ezek közül az első talán az volt, amikor Margaret Thatcher 1979. május 4-ei győzelmét követően a Konzervatív Párt a a London Evening News című újságban féloldalas hirdetést vett „May The Fourth Be With You, Maggie” felirattal. Azaz „Negyedike legyen veled, Maggie” – a párt a fourth és a force (erő) szavak kiejtésbeli hasonlóságára játszott rá.

A közelmúltban is előszeretettel nyúlnak a Csillagok háborújához, ha népszerűségszerzésről van szó: Justin Trudeau liberális kanadai miniszterelnök például sokszor hordott starwarsos zoknit hivatalos eseményeken is, fittyet hányva a protokollra. Európában is felbukkant már a politikai eszköztárban a Csillagok háborúja, a 2009-es német választási kampányban például egy Angela Merkel lejáratására szánt képen szerepeltették a kancellárt Darth Vader oldalán.

Ugyanakkor nem mindig hoz népszerűséget, ha a Star Warsra utal egy politikus. Azon a republikánus előválasztási kampányban, amelynek végén Donal Trump diadalmaskodott 2016-ban, Ted Cruz – miközben Han Solót nevezte a legmenőbb karakternek a filmekből, amelyekben szerinte sok bölcsesség van – felcserélte a Yoda mester híres kijelentésében szereplő mondatok sorrendjét. Yoda hangját imitálva mondta – tévesen –, hogy: „Ne próbáld! Tedd, vagy ne tedd!” Hasonlót bénázott Marco Rubio is, aki szerint A Birodalom visszavágban robbantották fel a lázadók a Halálcsillagot. A rajongók az efféle részletekre nagyon odafigyelnek, persze nem szimplán e bakik miatt kapott ki Cruz és Rubio az előválasztáson.


Összességében tehát azt láthatjuk, hogy a magyar (és nemzetközi) politika szereplői leginkább annak illusztrálására szeretik felhasználni a Csillagok háborúját, hogy ők a jók, míg ellenfeleik a sötét oldal. A Star Wars egyes elemeinek közbeszédbe emelése nemcsak a fiatalok és a nagyszámú rajongótábor tagjainak megszólítására alkalmas, hanem arra is, hogy komplex politikai helyzeteket könnyebben elmagyarázhassanak a politikusok, még ha a legritkább esetben is tesznek így.

Design a site like this with WordPress.com
Get started